Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης 31/10/2014






ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης  ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ  ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ! 


Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε  στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό». Το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια για αυτόν που αποταμιεύει.
Η φύλαξη του περισσεύματος χρημάτων ή άλλων ειδών λέγεται αποταμίευση. Ο λαός μας με την παροιμία "Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι", μας δείχνει καθαρά το αποτέλεσμα της οικονομίας των αγαθών.
Οι άνθρωποι συνήθως αποταμιεύουν χρήματα, γιατί μ' αυτά μπορούν να αποκτήσουν ότι α
γαθό θέλουν ή να πετύχουν άλλους σκοπούς, όπως  τη μόρφωση των παιδιών, την αγορά κατοικίας, κ.λπ. Η αποταμίευση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα της οικονομίας και της προνοητικότητας του ανθρώπου.
Δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κάποια ανάγκη μας ή να πραγματοποιήσουμε ένα ωραίο όνειρο. Το παιδί μπορεί να συνηθίζει στην αποταμίευση, έχοντας στην αρχή τον "κουμπαρά" του και αργότερα το "βιβλιάριο καταθέσεων" χρημάτων στα ταμιευτήρια, όπου ο τόκος αυξάνει τα αποταμιευόμενα ποσά. Χρέος των γονέων είναι να προτρέπουν και να συνηθίζουν τα παιδιά τους στην αποταμίευση.
Προσοχή όμως! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά. Για να θυμηθούμε την παραβολή του πλούσιου άρχοντα… Το πάθος του για τα χρήματα τον έκανε να ξεχάσει τους γύρω του. Δε νοιαζόταν για τίποτε άλλο... Λες και δεν υπάρχουν άλλα όμορφα πράγματα στον κόσμο μας, εκτός από τα χρήματα. Πού είναι η αγάπη, η κατανόηση, η ανθρωπιά;
Στο χέρι μας λοιπόν είναι να έχουμε μια σωστή σχέση με το χρήμα και την αποταμίευση κι από ματαιόδοξοι άνθρωποι ν΄ αλλάξουμε και να απελευθερωθούμε απ' το άγχος μόνο για υλικά αγαθά και την υπερκατανάλωση. Άλλωστε, ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται αλλού. Στην καρδιά, στην ψυχή, στο μυαλό και κυρίως στην αγάπη και στην ανθρωπιά!
Ας θυμηθούμε μερικές πολύ όμορφες ελληνικές παροιμίες για την αποταμίευση:
- Tων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
- Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.
- Φύλαξέ με σήμερα, για να μ' έχεις αύριο.
- Σταλαγματιά, σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
- Σταλιά, σταλιά, γεμίζει η λίμνη.
- Ευρούλι, το ευρούλι, γεμίζει το σακούλi




Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.10.14





ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


 ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ
 
   ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
 ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.10.14 


 
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΝΟΜΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΧΩΡΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΗΜΕΡ. ΕΝΑΡΞΗΣ31/10/2014ΗΜΕΡ. ΛΗΞΗΣ23/01/2015
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ25
ΚΩΔΙΚΟΣ  ----
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΚΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ»

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
31/10/2014
2 ώρες
17:00-19:00
2ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
04/11/2014
2 ώρες
17:00-19:00
3ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
07/11/2014
2 ώρες
17:00-19:00
4ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
14/11/2014
2 ώρες
17:00-19:00
5ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
21/11/2014
2 ώρες
17:00-19:00
6ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
28/11/2014
2 ώρες
17:00-19:00
7ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
05/12/2014
2 ώρες
17:00-19:00
8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
12/12/2014
2 ώρες
17:00-19:00
9ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
19/12/2014
2 ώρες
17:00-19:00
10ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
09/01/2015
2 ώρες
17:00-19:00
11ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
16/01/2015
2 ώρες
17:00-19:00
12ηΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
23/01/2015
3 ώρες
17:00-20:00

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

28 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940



Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα/Πρωθυπουργό. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Δικτάτορα/Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Κατά στην επέτειο του «ΟΧΙ», τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο. Σχετικό επίσης επετειακό υλικό παρουσιάζει και όλος ο ελληνικός έντυπος τύπος (εφημερίδες και περιοδικά).
Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΕΠΟΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.
Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑ ,ΛΟΥΤΡΑΚΙ



Την Τρίτη , 21 Οκτωβρίου  2014, το Γυμνάσιο Περαχώρας πραγματοποίησε επίσκεψη     στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου όπου η επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Αρχαιολόγος κ.Ζωή Ασλαματζίδου και οι συνεργάτες της,  ξενάγησαν τους νεαρούς μαθητές !  








Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΤΑΡΙΟΥ

  • Δώσε μου μια από τις καλές δίαιτες σου!
  • Εκείνη που είχα κάνει πριν 2 εβδομάδες είχε καλύτερη απώλεια βάρους, μήπως να την επαναλάβω;
  • Μήπως να περιορίσω τις ποσότητες που τρώω ή να κόψω το βραδινό γεύμα μου;
  • Αισθάνομαι ότι έχω κολλήσει αυτή την εβδομάδα…
  • Η φίλη μου ακολούθησε μια δίαιτα και έχασε αρκετά κιλά, αυτός ο μεταβολισμός μου με έχει φέρει πολύ πίσω.
Μέσα από την λήψη ιατρικών και διαιτολογικών ιστορικών με τα οποία καταπιάνομαι καθημερινά, θα ήθελα να σας τονίσω τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, τόσο σε επίπεδουγείας, όσο και σε επίπεδο τρόπου ζωής! Σκεφτείτε ιδιαίτερα το δεύτερο, πόσους παράγοντες περιλαμβάνει: την εργασία σας, τις μικρές και μεγάλες συνήθειες, τη σχέση και τους φίλους σας, την οικογένεια, τη καθημερινή σωματική δραστηριότητα, τη σχέση σας με τον αθλητισμό, την αποδοχή σας από το περιβάλλον σας, τα κίνητρά σας. Πρέπει πρώτα να αντιληφθείτε την διαφορετικότητά σας και να αποφύγετε την αυτο-ταμπελοποίησή σας!
Αυτή λοιπόν η διαφορετικότητά σας, συνδέεται με την εξατομίκευση του προγράμματος διατροφής σας. Ωστόσο, και η διατροφή σας, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι δεν αποτελεί την «προσευχή» σας- δεν θα πρέπει δηλαδή να περιστρέφεται όλη προσπάθειά σας, γύρω από αυτό το «χαρτί». Και φυσικά θα με ρωτήσετε τότε τι είναι το πρόγραμμα διατροφής;
Είναι οι «ράγες» πάνω στις οποίες θα κινηθείτε, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, για να βάλετε μια τάξη στη διατροφή σας. Εκτείνεται δε, σε 4 επίπεδα:
  1. Στη συχνότητα γευμάτων, η οποία μεγαλώνει, ώστε να ελέγχετε πιο εύκολα την πείνα και τον κορεσμό σας.
  2. Στο μέγεθος των μερίδων (www.megethosmeridas.gr), οι οποίες μικραίνουν αισθητά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων οδηγεί σε ιδιαίτερα αυξημένο θετικό ισοζύγιο θερμίδων, οπότε και αύξηση του βάρους.
  3. Στη γευστική ικανοποίηση. Η δίαιτα δεν πρέπει να είναι άνοστη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τιμωρία για τις διατροφικές αμαρτίες του παρελθόντος.
  4. Στις διατροφικές επιλογές σας- φροντίστε να περιλαμβάνουν θρεπτικές τροφές, προσέχοντας οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, να καταναλώνονται στη μερίδα τους και πιο αραιά.
 Δεν είναι λοιπόν το χαρτί και η ζυγαριά που σας μειώνει το βάρος, αλλά οι μικρές και σταθερές αλλαγές που κάνετε στη διατροφή σας. Αποφύγετε την λογική του άσπρου (τα έκανα τέλεια) - μαύρου (δεν έκανα τίποτα σωστά) και προσπαθήστε κάθε εβδομάδα να αλλάζετε το διατροφικό σας μοτίβο προς το καλύτερο. Σταδιακά, αυτό θα μεταφραστεί και σε απώλεια βάρους, αρκεί να απολαμβάνετε την τροφή σας και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η αύξηση του βάρους σας, πιο πολύ οφείλεται στο «PAUSE» που έχετε κάνει σε εσάς, στο να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Οπότε θα σας πρότεινα να πατήσετε «PLAY» στη ζωή σας, σήμερα και για πάντα.



Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μaster Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Mέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Επιστημονική συνεργάτις medNutrition.gr



Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.
Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.
Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ





Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Οσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ







ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


 ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ
 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20  ΓΟΝΕΩΝ
 ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ.


ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ στο Nομό Κορινθίας

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :

 Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
 Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
 Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
 Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
 Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
 Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
 Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
 Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
 Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
 Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
 Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
 Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες


Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:


1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), διάρκειας 25 ωρών
5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

 Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
 Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
 Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.

 Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
 Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
 Θέματα διατροφής
 Σημασία της σωματικής άσκησης
 Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
 Σεξουαλική Αγωγή
 Τρίτη ηλικία και οικογένεια
 Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
 Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
 Επαγγελματικός Προσανατολισμός
 Κατανάλωση και Διαφήμιση
 Οικογενειακός Προϋπολογισμός
 Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
 Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
 Προώθηση της ισότητας των φύλων
 Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
 Συνεργασία γονέων-μεταναστών
 Ψυχολογική Υποστήριξη
 Αγωγή Υγείας
 Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
 Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή τουλάχιστον 20 ατόμων. 


ΤΟ ΔΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), διάρκειας 25 ωρώ . 
ΑΣΦΑΛΩΣ εχεττε την δυνατότητα συμμετοχής άνω του ενός προγραμματος.


ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ , ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ/ΗΣ

Το πρόγραμμα που με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω είναι (μπορείτε να συμπληρώσετε περισσότερες από μία επιλογές):

Σύγχρονη Οικογένεια (50 ώρες) 
Σύνδεση σχολείου-οικογένειας (50 ώρες) 
Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (25 ώρες) 
Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (25 ώρες) 
Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης (25 ώρες) 

Στις συναντήσεις των Σχολών Γονέων θα με ενδιέφερε να συζητηθούν θέματα όπως: __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Επιθυμώ οι συναντήσεις να γίνονται (1) φορά  2 (δύο) φορές  3 (τρεις) φορές  την εβδομάδα
Επιθυμώ κάθε συνάντηση να διαρκεί ______ ώρες
Προτείνω οι συναντήσεις να γίνονται τις εξής ημέρες:________________________________________________
Προτείνω η λειτουργία του τμήματος να ξεκινά: Πρωινές ώρες Απογευματινές ώρες 
Φύλο: Άνδρας  Γυναίκα 
Έτος γέννησης: ______
Η ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα που ολοκλήρωσα είναι:
Δημοτικό 
Γυμνάσιο 
Λύκειο 
Ι.Ε.Κ./ Επαγγελματική σχολή 
Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι. 
Μεταπτυχιακό 
Διδακτορικό 
Άλλο ____________
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Επωνυμία και τηλέφωνο φορέα διακίνησης της αίτησης
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΝΟΜΟΥ……………………..
____________________________
____________________________
Ονοματεπώνυμο:
Όνομα πατρός:
Διεύθυνση:
Δήμος/Τ.Κ.
Τόπος Γέννησης:
Τηλέφωνο:
e-mail:
Είμαι:
ΝΑΙ ΌΧΙ
Απασχολούμενος/η  
ΝΑΙ ΌΧΙ
Αν ναι: Αυτοαπασχολούμενος/η  
Εκπαιδευτικός   Δημόσιος Υπάλληλος  
ΝΑΙ ΌΧΙ
Ασχολούμενος/η με τα οικιακά  
Φοιτητής/τρια  
Συνταξιούχος  
Άλλο: ______________________
ΝΑΙ ΌΧΙ
Άνεργος/η  
Αν ναι: Μήνες συνεχόμενης ανεργίας ______
Άγαμος/η 
Σε διάσταση Παντρεμένος/η 
Χήρος/α Διαζευγμένος/η 
Άλλο: __________
Έχω ________παιδιά
α/α
Φύλο παιδιού
Ηλικία παιδιού
α/α
Φύλο παιδιού
Ηλικία παιδιού
α/α
Φύλο παιδιού
Ηλικία παιδιού
1
2
3
4
5
6
Έχω συμμετάσχει σε ομάδες Σχολών Γονέων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. ή του ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο παρελθόν:
Ναι  Όχι  Ώρες: ____ Από: ____/____ Έως: ___/_____(μήνας/έτος)
Αποδέχομαι τη συλλογή και στατιστική επεξεργασία των παραπάνω προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»
______________, __ /__ / 201__
(Τόπος) (Ημερομηνία)
Ο / Η ΑΙΤΩΝ / ΟΥΣΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ



ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΜΕ ΕΠΤΥΧΙΑ ο 1 ος μιμαραθωνίος ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Σύζευξη Αρχαιολογικών Χώρων Αρχαίες Θέρμες Λουτρακίου - Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας .












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ




Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεξαγωγή του 1ου Ημιμαραθωνίου ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ    - Σύζευξη Αρχαιολογικών Χώρων Αρχαίες Θέρμες Λουτρακίου - Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας .


Συγχαρητήρια στα μέλη  οργανωτικής επιτροπής , στους φορείς,χορηγούς ,εθελοντές μικρούς & μεγάλους και στους αθλητές,  που συνέδραμαν στην  διεξαγωγή ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος στην έμορφη περιοχή μας.


Ευχαριστούμε ιδιαιτέρα την  ΠΕΤΡΑ ΤΕΡΖΗ: Διευθύντρια/ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας – Πελοποννήσου «ΓΕΦΥΡΕΣ»
που εδωσε την ιδέα για την διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου,  αλλά περισσότερο που ήταν η αφορμή να συνεργαστούμε τόσοι τοπικοί φορείς για ενα κοινό σκοπό …
την εμφύσηση του πνεύματος και των αξιών όπως του “ευ ζην”, του “ευ αγωνίζεσθαι” στους νέους κι η προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών θησαυρών της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας. 
Μια  συνεργασία , όπου αποδεικνύετε για  άλλη μια φορά ότι η ομαδικότητα, η καλή διάθεση και ασφαλώς η θετική ενέργεια είναι τα μυστικά της επιτυχίας.

Ευχόμαστε  καi του χρόνου ! Να είμαστε όλοι καλά  !


 ΤΟ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

 ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2014

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





                                                                                                              ΠΕΡΑΧΩΡΑ  29/09/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.62



ΘΕΜΑ.  ΝΕΟ   ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                                     

                                                                                          Α  Ν Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η


Πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη    24 Σεπτεμβρίου  2014 ,στην αίθουσα  του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας  η  Γενική Συνέλευση του  Συλλόγου και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ . Κατά την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη ,εκλέχτηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου  για τις σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 . Τα νέα μέλη σε συνεδρίασή τους την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου   ,συγκροτήθηκαν σε σώμα ως  εξής :

 
Πρόεδρος:             Ράπτη Κων/να                     
Αντιπρόεδρος:       Πάνου Παναγιώτης            
Γραμματέας:          Αικατερίνη Ιωάννα            
Ταμίας :                  Αδάμου Μαριάννα             
Κοσμήτωρ  :           Τατάκη Αικατερίνη              
Μέλος :                   Λέκκας Δημήτριος             
Μέλος :                   Φόρτη Αντιόπη                                   

Το  ΝΕΟ   Δ.Σ  εύχεται   να  έχουμε  μια  καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
                               
                                                              
 
                                                           ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΑΠΤΗ ΚΩΝ/ΝΑ                                                               ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ