Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821



Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και  αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.
Τι συνέβη, άραγε, στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής; Τίποτα απολύτως λένε οι ιστορικοί. Ή σχεδόν τίποτα, για να είμαστε ακριβείς, πέρα από κάποιες αψιμαχίες. Κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή. Ούτε καν η ύψωση του λαβάρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλληκαριών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Το περιστατικό της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος. Τον οφείλουμε στον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), ο οποίος συνέγραψε την τετράτομη Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος (1824). Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, αλλά και μέσω του πίνακα Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (1851) του σημαντικού έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878).
Άλλωστε και ο ίδιος ο Παλαιών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσί) Χουρσίτ Πασάς βρισκόταν στα Γιάννινα για να  εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους προεστούς του Μοριά ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν ανυπόστατες.
Αχαιοί και Μανιάτες ερίζουν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.
Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνηκαταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα.  Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.
Η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα  και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου στο εορταστικό καλεντάρι της χώρας μας.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Περαχώρας: ευτυχισμένες γυναίκες σημαίνει ευτυχισμένες σύζυγοι μητέρες και άνθρωποι κι επομένως ένας κόσμος καλύτερος για όλους!

                         Πίνακας:  Argyro Giannouli Art

Γράφει η Μίνα Γιαννούλη
Την Κυριακή 6 Μαρτίου Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Περαχώρας, πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας.
Ομιλήτρια η κα.Δήμητρα Ρούκη, Ψυχολόγος Msc,η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αυτοεκτίμηση ως κινητήριος δύναμη στη ζωή:


              κα.Δήμητρα Ρούκη, Ψυχολόγος Msc
¨Είναι το σημαντικότερο «καύσιμο» για την ψυχική μας υγεία, και βέβαια καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής. Όταν η αυτοεκτίμησή μας είναι υψηλή εργασιακά παράγουμε περισσότερο, συνδεόμαστε ερωτικά καλύτερα, είμαστε ποιο αποτελεσματικοί και τρυφεροί γονείς, διατηρούμε ισχυρότερες φιλίες. Χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με άγχος/φόβο/ενοχές/ συγκρούσεις με άλλο φύλο, αυτοκτονικές τάσεις/ κατάθλιψη/χαμηλή επίδοση στο σχολείο ή απόδοση στη δουλειά/ χρήση ουσιών/βία/συνεχή προσπάθεια κάποιου να αποδείξει την αξία του.
Όσοι αγαπούν και εκτιμούν τον εαυτό τους, δεν σημαίνει ότι νοιώθουν πάντα ικανοί και υπέροχοι. Συχνά μπορεί να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους ή να νιώσουν αβεβαιότητα για μια επιλογή που θα κάνουν. Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δεν τους κλονίζουν. Εκείνος που νιώθει αυτοεκτίμηση, είναι έτοιμος να διδαχθεί από τα λάθη του, δεν διαλύεται όταν δέχεται την κριτική των άλλων, δεν αποθαρρύνεται από τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη ζωή. Επίσης, είναι ανοιχτός και επικοινωνιακός, δέχεται με χαρά τη βοήθεια των άλλων, θεωρεί όταν αξίζει την αγάπη των ανθρώπων γύρω του και δεν νιώθει τρόμο στην ιδέα της αποτυχίας. Tο σίγουρο είναι πάντως ότι δεν ζημιώνουμε κανέναν αν έχουμε μεγάλη αυτοεκτίμηση! Αντίθετα, φαίνεται ότι αυτή η θετική στάση, η «γενναιοδωρία» προς τον εαυτό μας, μας κάνει περισσότερο γενναιόδωρους και δεκτικούς και απέναντι στους άλλους.¨
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Περαχώρας και μέλος της FEMINEZA κα. Παπαναστασάτου Θεοδώρα, η οποία επέλεξε να αναφερθεί σε τρεις σημαντικές γυναίκες που ξεχώρισαν με την προσωπικότητα, το έργο,την προσφορά και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Τις Maria Tereza , Anna Keller και Μάγια Αγγελου.



  κα. Παπαναστασάτου Θεοδώρα

                                                   
                                                          Μάγια Αγγέλου            


    Maria Tereza

 Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της η κα. Δόσχορη Λία διευθύντρια 3ου Δημοτικού Λουτρακίου αναφερόμενη στη γυναίκα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας:΄΄Η ανάγκη μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας κάθε χρόνο με τη δικαιολογία αυτής της μέρας κρύβει την ανασφάλειά μας και το φόβο μας ότι η ισότητα με το άλλο φύλο είναι ένα μακρινό όνειρο.Η γυναίκα με πολλούς αγώνες προσπάθησε να κερδίσει τον σεβασμό στα δικαιώματα της σαν ισότιμο μέλος της κοινωνίας των ανθρώπων . Η διαφορά είναι ότι απέκτησε κι άλλες υποχρεώσεις τις οποίες πρόσθεσε σε αυτές που ήδη είχε΄΄.


 κα. Δόσχορη Λία διευθύντρια 3ου Δημοτικού Λουτρακίου




  workshop


 https://www.youtube.com/watch?v=6wIpvJmZy2M