Όταν ξεκινήσει το σχολείο:
-
Την πρώτη ημέρα στο σχολείο θα πρέπει να το συνοδεύσετε. Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ακολουθείτε τις οδηγίες της δασκάλας. Ο αποχωρισμός είναι μια δύσκολη στιγμή τόσο για το παιδί όσο και για εσάς. Αν το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό προσπαθήστε να μην κάθεστε δίπλα του αλλά κάπου που θα σας βλέπει. Τον πηγαίνετε στη σειρά του, με τις οδηγίες των δασκάλων, και του δείχνετε το σημείο που θα είστε ώστε να σας βλέπει.
-
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα δικά σας συναισθήματα. Το θέμα δεν είναι να αγχώσετε περισσότερο το παιδί σας αλλά να το ηρεμήσετε και να του δείξετε εμπιστοσύνη.
-
Ως γονείς πρέπει να φέρεστε στο παιδί σας σαν μαθητή και όχι σαν παιδί. Έτσι θα καταλάβει σιγά σιγά το ρόλο του. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι η δική του δουλειά είναι να είναι μαθητής και ότι δεν τον εγκαταλείπετε στο σχολείο.
-
Μην προσπαθήσετε να του κάνετε υποδείξεις για το πώς θα διαβάζει και να παίρνετε το ρόλο του δασκάλου. Στην αρχή της χρονιάς συνήθως τα σχολεία κάνουν κάποια ενημέρωση στους γονείς των παιδιών της πρώτης δημοτικού και σας καθοδηγούν. Αν το παιδί παρακολουθείται από κάποιον ειδικό ενημερώστε την δασκάλα και ζητήστε της να συνεργαστούν για την καλύτερη εξέλιξη του παιδιού. Για το καλύτερο αποτέλεσμα ακολουθήστε και εσείς τις συμβουλές τους.
-
ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ την δασκάλα. Αυτή θα μάθει στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανωθεί και εσείς με τις οδηγίες της θα βοηθάτε. Διαφορετικά μπορεί να μπλοκάρετε το παιδί. Κοινός στόχος όλων σας είναι το παιδί. Το μόνο που χρειάζεται είναι συγχρονισμός και συνεργασία.
-
Μην φορτώνετε τα παιδιά με πολλές δραστηριότητες. Θυμηθείτε πάνω απ όλα ότι είναι παιδιά.
-
Μην απογοητευτείτε με την πρώτη δυσκολία και μην φορτώσετε το παιδί με παραπάνω διάβασμα!!! Αφήστε του χρόνο να προσαρμοστεί στο σύστημα. Αφήστε στο παιδί χρόνο να παίζει….
Ειδικά για τον παιδικό σταθμό θα ήταν καλό να αποφύγετε:
-
να φύγετε χωρίς να το χαιρετήσετε
-
να φύγετε χωρίς να του δώσετε ένα πρόγραμμά σας
-
να το πάτε εσείς στην παιδαγωγό
-
να καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας
-
να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά τα οποία έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντάς του «να κοίτα – ο xxx δεν κλαίει που φεύγει η μαμά του!»
-
να έχετε αστάθεια στο ωράριο και τις ημέρες προσέλευσης στον παιδικό σταθμό. Το κάνετε έτσι να νιώθει έξω από την ομάδα
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:
Για οποιαδήποτε αλλαγή
στην ζωή του παιδιού θα πρέπει να είστε εσείς πρώτα σίγουροι ότι έχετε
επιλέξει και αποφασίσει να την κάνετε. Ο καλύτερος τρόπος για να
μεταδώσετε κάτι στο παιδί σας είναι να γίνετε εσείς οι γονείς του το
ζωντανό παράδειγμα. Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Αξιολογείστε την
κατάσταση του παιδιού κάθε στιγμή και αλλάξτε την. Ζητήστε αν χρειαστεί
βοήθεια από τους ειδικούς (π.χ. δασκάλους, συμβούλους)
Κόντη Αλεξία
Κοινωνική λειτουργός – Σύμβουλος οικογένειας
πηγή www.logouergon.gr