Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ




Τα παιδιά συνηθίζουν να πιάνουν κάθε τι που παρατηρούν. Αντικείμενα πεταμένα στο χώμα ή στο πάτωμα, λάσπες με τις οποίες μπορούν να φτιάξουν «κουλουράκια», πέτρες ή ξύλα, κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα και αναρίθμητα άλλα πράγματα που τραβούν την προσοχή τους, είναι εστίες μικροβίων. Αν το παιδί έρθει σε επαφή με αυτά τα αντικείμενα μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί, αγγίζοντας απλά τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα του.


Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούν τα παιδιά σας από κάποια αρρώστια -και δεν εννοούμε μόνο το κοινό κρυολόγημα. Σοβαρότερες αρρώστιες, όπως η μηνιγγίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η γρίπη, η ηπατίτιδα Α και οι περισσότεροι τύποι μολυσματικής διάρροιας μπορούν να αποφευχθούν με ένα απλό πλύσιμο των χεριών.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ; 
  •  Πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του.
  •  Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  •  Μετά την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων.
  •  Μετά την επίσκεψη σε άρρωστους φίλους ή συγγενείς.
  •  Αφού φυσήξει τη μύτη του, βήξει ή φταρνιστεί.
  •  Όταν επιστρέψει στο σπίτι (μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, βόλτα με το  σκύλο κ.λπ.).

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ;
  • Είναι καλύτερα το πλύσιμο να γίνεται με ζεστό νερό και όχι με κρύο γιατί έτσι σκοτώνονται καλύτερα τα μικρόβια.
  • Τα χέρια πρέπει να σαπουνίζονται και να τρίβονται για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα, ώστε να καθαριστούν και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια. Αν το παιδί προσπαθεί να αποφύγει το πλύσιμο των χεριών, μπορείτε να το δελεάσετε δίνοντάς του να χρησιμοποιήσει σαπούνια με διάφορα χρώματα ή σε αστεία σχήματα. Επίσης, μια καλή ιδέα για να μην τελειώσει το πλύσιμο των χεριών μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, είναι να συνηθίσει να λέει παράλληλα το αγαπημένο του τραγουδάκι!
  • Μετά το σαπούνισμα, ακολουθεί ξέπλυμα των χεριών και σκούπισμα σε καθαρή πετσέτα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μάθει το παιδί από μικρό να πλένει σωστά και τακτικά τα χέρια του. Όσο πιο νωρίς αποκτήσει αυτή τη συνήθεια, τόσο πιθανότερο είναι να τη διατηρήσει στο μέλλον.
Ασφαλώς, η καλύτερη μέθοδος για να το εκπαιδεύσετε είναι να του δώσετε το καλό παράδειγμα, καθώς δεν θα μπορέσετε να το πείσετε να πλένει τα χέρια του αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
ΠΗΓΗ: HELTHVIEW.GR

Επιμέλεια κειμένου: Σπούρδου Γεωργία
                                   Πτυχιούχος Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας