Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Δράσεις Ευαισθητοποιήσης για τα Άτομα με Αναπηρία απο το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία (ατόμων με ειδικές ανάγκες) διοργανώθηκε  στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας μία σειρά εκδηλώσεων για τους μαθητές μας. Κύριος στόχος ήταν, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, όχι μόνο να γνωρίσουν τις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, αλλά και να αναγνωρίσουν τις ειδικές τους ικανότητες και δεξιότητες. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» μαθαίνουμε στο σχολείο. Γνωρίζουμε όμως όλοι την πραγματική σημασία αυτής της φράσης; Για τον σκοπό αυτό οργανώθηκαν δραστηριότητες με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης κ. Πιθαμούδη Γεώργιου  έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας και με βιωματικό τρόπο να έρθουν, έστω και για λίγο, στη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μέσα από αυτές τις παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές όλων των τάξεων ήρθαν σε επαφή με την γραφή Braille, το ελληνικό αλφάβητο στην νοηματική, έμαθαν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα διασκέδασαν και έπαιξαν.
Πρώτα έγινε ενημέρωση των παιδιών, προβολή video και συζήτηση.
Κι έπειτα άρχισε το παιχνίδι!
Οι μαθητές ανακάλυψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
Τα παιδιά σχημάτισαν λέξεις χρησιμοποιώντας το αλφάβητο της νοηματικής, διαπίστωσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και ζωγράφισαν με το στόμα.
Στο τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία παντού και πήραν για ενθύμιο έναν σελιδοδείκτη που θα τους θυμίζει ότι  «Είμαστε μια ομάδα. Διαφορετικοί αλλά ίσοι. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον!»