Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Μερικές συμβουλές για σωστή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια

Δημιουργήστε  ένα πρόγραμμα για την οικογένεια και προσπαθήστε να το τηρήσετε. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας των μελών και όχι μόνο από τους γονείς. Ακόμα και αν τα παιδιά μας δε μπορούν να μας πουν τι θέλουν λόγω ηλικίας θα πρέπει εμείς να εκφράσουμε την άποψή τους.
·         Ακούστε τα παιδιά σας, τον σύζυγο και την σύζυγο. Το να ακούω  σημαίνει ότι δίνω προσοχή στο τι λένε, και  ενθαρρύνω τους άλλους να  μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα μαζί μου.
·         Για να ακούσω τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ακούω και ό,τι δεν λέγεται. Αυτό σημαίνει ότι δίνω προσοχή στις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους. Κάποιοι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται.
·         Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν πάρα πολλές απορίες. Ακόμα και αν είναι κουραστικό πρέπει να τους λύνουμε κάθε απορία ώστε να μάθουν μέσα από εμάς.
·         Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μαθαίνουν να μιλούν. Κάντε τα λάθη σημαντικό μέρος της μάθησης. Στα πρώτα στάδια μη διορθώνετε τόσο πολύ και να επαινείτε όταν κάνει πράγματα σωστά.
·         Ακούστε τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν κάποιος φαίνεται κουρασμένος ή απρόθυμος να μιλήσει ή γκρινιάζει είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να νιώθει ότι δεν ενδιαφέρεστε για ότι λέει, ή να θέλει να σας πει κάτι που το βρίσκει δύσκολο να το εξηγήσει. Βεβαιωθείτε ότι κάτι δεν έχει γίνει εκτός σπιτιού.
·         Μην βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις αμέσως και σε όλα. Αφήστε τον άλλον να μιλήσει και απαντήστε όταν είστε έτοιμοι ότι έχετε καταλάβει.
·         Αν το παιδί σας δεν συζητάει εύκολα πρέπει να δουλέψετε πάνω σε αυτό και να κάνετε ξεκάθαρο στο παιδί ή στον ενήλικα ότι ενδιαφέρεστε γι αυτό που νιώθει.
·         Σεβαστείτε τις απόψεις των άλλων.
·         Κάντε στα μέλη της οικογένειας ξεκάθαρο ότι είστε εδώ γι αυτούς.
·         Θυμηθείτε πώς είναι να είσαι παιδί, έφηβος ή ακόμα ακούστε και τον εαυτό σας.
·         Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τις ιδέες σας. Είναι καλό γι όλους να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά και προθυμία για κοινές λύσεις.
·         Μη μπερδεύετε τα παιδιά σας με την συμπεριφορά σας.
·         Μην εμπλέκετε τα παιδιά σας στα προβλήματα των μεγάλων.
·         Μην αποφεύγετε την λύση μιας ανησυχίας, ενός εκνευρισμού ή ενός προβλήματος γιατί θα συνεχιστεί.
·         Εξασφαλίστε ελεύθερο χρόνο για όλους σας. Δημιουργήστε συνθήκες για ευτυχισμένες στιγμές.
·         Διασφαλίστε  με κάθε τρόπο την συζυγική σας ευτυχία.
Κόντη Αλεξία
Κοινωνική Λειτουργός , Σύμβουλος Οικογένειας
www.logouergon.gr